Hoe ontstaan triggerpoints?

Het ontstaan van een triggerpoint komt meestal door over- of onderbelasting van een spier. Dit kan kan het gevolg zijn van een trauma door een valpartij of ongeval, naast inactiviteit zoals bankhangen en tv kijken. Daarnaast kunnen mentale processen als stress, emoties en vermoeidheid triggerpoints veroorzaken.

Het lastige is dat triggerpoints opgelopen in het verleden, pas veel later klachten kunnen gaan veroorzaken. Voorbeeld: je verzwikt je enkel omdat je haastig van de trap afloopt. Dit doet even zeer maar het is verder geen probleem en je loopt gewoon door. Maar een paar jaar later kun je tijdens een bergwandeling hier toch last van krijgen. Dan gaat het triggerpoint van latent naar actief. Vooral repeterende bewegingen waarbij een spier steeds aangespannen blijft, kunnen een latent triggerpoint activeren.

Daarnaast kunnen triggerpoints ontstaan door disfunctionerende organen die signalen afgeven naar het spierweefsel. Andersom komt ook voor, triggerpoints in spieren kunnen klachten geven die orgaanpijn simuleren. Samenvattend kun je dus stellen dat er directe  (overbelasting, spiervermoeidheid, zenuwdisfunctie en trauma) en indirecte (andere triggerpoints, organen, gewrichten en emoties) oorzaken zijn waardoor triggerpoints kunnen ontstaan.